2010. október 23., szombat

Zeusz folyton bekavar

Nagy szenvedélyem a görög mitológia, ill. úgy általában A mitológia. A görög volt az első, amit megszerettem, és ami rávett arra, hogy más népek eredetét, mítoszait, történeit is meg akarjam ismerni. Biztos Ti is éreztétek már úgy, hogy valamiről minél több információt ismertek meg, annál inkább ráébredtek arra, mennyi minden van, amit még nem tudtok. Na hát én vagyok ezzel a témakörrel (is), hogy hiába ismerek meg új történeteket, csak még jobban világossá válik számomra, mennyire kevés a tudásom.
Rengeteg mítoszt szeretek a görög kultúrkörből, de a kedvencem talán mind közül Pandóra szelencéjének története.
"Pandora a görög mitológia szerint az első nő volt, akit Zeusz teremtett, hogy megbüntesse az emberiséget, amiért Prométheusz ellopta nekik a tüzet. Magát Prométheuszt azzal büntette, hogy egy sziklához láncolta, ahol egy sas lakmározott Prométheusz májából.
Pandórát Zeusz a többi isten segítségével teremtette: Héphaisztosz formálta meg agyagból az első asszonyt, Aphrodité adott neki szépséget, Apollón zenei tehetséget és a gyógyítás képességét. Hermész ezután egy szelencét ajándékozott Pandórának.
Prométheusz, mielőtt a sziklához láncolták, figyelmeztette testvérét, Epimétheuszt, hogy ne fogadjon el ajándékot az istenektől, Epimétheusz azonban beleszeretett Pandórába. Hermész elmondta neki, hogy Pandóra Zeusz ajándéka, és figyelmeztette, hogy ne nyissa ki a szelencét, amelyet az asszony hozott.
Ebben az időben az emberek még paradicsomi állapotban éltek, semmiféle baj nem gyötörte őket. Egy nap azonban Pandóra kíváncsiságból kinyitotta a szelencét, amiből az emberiségre szabadult az összes csapás (betegség, bánat, szegénység, bűn stb.) Pandóra megijedt és gyorsan lecsapta a szelence fedelét, amiben egyedül a remény maradt benn. A világra szenvedéssel teli időszak köszöntött, míg Pandóra újra ki nem nyitotta a dobozt, hogy a remény is kiszabaduljon."

Dante Gabriel Rossetti: Pandora (1878)
John William Waterhouse: Pandora (1896)

Jules-Joseph Lefebvre: Pandora (1877)


forrás: wikipédia és persze saját gondolatok:)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...