2010. október 13., szerda

Utazás a múltba

Mi lenne, ha most, ebben a szent minutumban, felbukkanna mellettetek egy idegen –csak úgy, a semmiből- és a kezetekbe nyomna egy időgépet? Azzal a feltétellel, hogy most azonnal választanotok kell, hová akartok ellátogatni.
Ezer éve gondolkodom már ezen a kérdésen- egyszer régen még egy tanár is megkérdezte tőlünk- és a válaszom azóta sem változott.
Minden vágyam, hogy lássam az ókori Rómát, Kleopátra Egyiptomát, a Napóleon korabeli Franciaországot, a viktoriánus Angliát, a reneszánsz Itáliát. És mégis, ha csak egyet választhatnék, a századfordulós Pest kapná az első helyet. Konkrét tervem is van ám!
Ha a mostani, női valómban történne az időutazás (márpedig elég valószínű, hacsak nem reinkarnálódom közben), akkor arra a pár órára, napra szívesen lennék egy kékharisnya.* Végig aludnám a napot, majd kora este a nyakamba venném a várost, és beülnék pár kávézóba. Tudjátok, a New Yorkba vagy a Centrálba, esetleg a Japánba. Lubickolnék kicsit abban a miliőben, amit ma már csak a könyvek által tapasztalhatunk meg.  Összefutnék Ady-val egy rövid beszélgetés erejéig, mert abba ugye biztosan lehetünk, hogy Ady nem ült otthon esténkét. Mégis, ki hallott már olyan bohémről, aki korán fekszik? Léda ide vagy oda. (bár szerintem Léda is kellően bohém lehetett) Szívesen megnézném magamnak Babitsot és Kosztolányit, József Attilát, és még sorolhatnám, de a leginkább a két kedvencemmel, Szabó Lőrinccel és Radnótival szeretnék találkozni. Beszélgetni valószínűleg képtelen lennék a hiperventillálástól :D, csak hebegnék-habognék az izgalom miatt, de sebaj, a lényeg, hogy a két szememmel láthatom őket.
És még mielőtt valaki ki akarna javítani, igen, tudom, hogy nem egészen egy időben éltek és alkottak a felsoroltak, de hát időutazásról beszélünk, az isten szerelmére, az meg ugye alapból nem valami racionális megfogható dolog. Ma még legalábbis nem az…

*Az elnevezést az olvasott, intellektuel nőkre alkalmazták; a gúnyos mellékértelmet (a házimunkát elhanyagoló, műveltsége hiú fitogtatásában tetszelgő nőszemély) csak később fűzték hozzá.


az első nemzedék


Ti hová utaznátok a történelemben?
ezt hallgatom: Miles Davis- Jeru

2 megjegyzés:

Andrea írta...

Szerintem a válaszomat úgyis tudod, de hozzád hasonlóan azért bejárnék egy-két másik kort is ;).

Szanik írta...

:) sejtem, bizony.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...