2011. április 5., kedd

SokSzínűség

Láthatóan nem sokat beszélek a suliról, mert ahogyan minden iskola, ez is csak kínszenvedésekkel teli vizsgaidőszakot, és unalmas előadásokat jelent. Oké, oké, ez talán enyhe túlzás, de az az igazság, hogy tizenegynéhány év suliba járás után kezdek eljutni arra a pontra, mikor már inkább otthagynám az iskolapadot. Vagy legalábbis valami olyant tanulnék, ami nagyobb élvezettel tölt el.
Viszont mindezek mellett azért tény, hogy van egy-egy olyan tantárgyam (általában sajnos nem több egynél egy adott félévben), ami érdekesebb, mint az összes többi együttvéve. Ez volt az elmúlt ősszel a gyermekrajzok című tantárgy, ahol is sok elméleti dolog mellett pár gyakorlati tudással is gazdagabb lettem. Megtudtam például, hogy a gyerekként oly sokszor rajzolt óriási szoknyás, hosszú hajú kisasszonyaim a biztonság érzését jelentették, azt, hogy szeretve és védve éreztem magam. A sok fordított kúp, a kerek alakzatok ezt tükrözik. Akár egy takaró, ami befed, és véd a külvilág elől.
Megtudtam azt is, hogy kicsi gyerekként miért használunk egyszerre annyi színt, és hogy miért nem látjuk hibásnak, ha a rajzunkon nagyobbak a fák és a virágok, mint a házak. Mindez a képzelőerőnk élénkségével, a színes fantáziával, és az ún. mágikus világszemlélettel függ össze többek közt. Sajnos arra nem jutott idő, hogy igazán belemélyedjünk a gyermekrajzok tudományába, de már az alapok is rengeteg olyan érdekességgel szolgáltak, amelynek köszönhetően utólag sok mindent meg tudok állapítani a saját gyermekkori alkotásaimról. (amit egyébként még mindig úgy őrzünk itthon, mintha legalább Monet készítette volna őket:D) Akaratlanul is szembesültem azzal, hogy az ember gyermekként mennyivel színesebb fantáziával rendelkezik, bátrabban használ színeket, formákat, vakmerőbb az ötletekkel, melyeket mi felnőttek az évek során teljesen elhanyagolunk és elfelejtünk. Persze a tudomány erre csak azt modaná, hogy megtaláljuk a realitás talaját, fejlődünk, ami persze igaz is, mégis én személy szerint sajnálom, hogy ezzel együtt mennyi mindent el is hagyunk azokból az időkből.

ui.:Ha esetleg valakit hozzám hasonlóan érdekelne a téma, Feuer Mária gyermekrajzokkal kapcsolatos könyveiben találhat érdekes olvasnivalókat; kezdetnek megfelelő. (csak halkan súgom meg, hogy engem is ő tanított, de ez itt nem a reklám helye)

ezt hallgatom: The Kooks - Seaside

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...